KIRGIZİSTAN

Resmi adı Kırgızistan Cumhuriyeti ya da kısa söylemiyle Kırgızistan’dır. Orta Asya’da bulunan ülkenin kuzeyinde Kazakistan, batısında Özbekistan, güneybatısında Tacikistan ve güneydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur.

Ülkenin yüzölçümü 198,5 km²’dir. Kırgızistan’ın büyük bölümü dağlar ve nehirlerle kaplıdır. Topraklarının dörtte üçü dağlarla çevrilidir. Ülkenin en yüksek noktası 7439 metre yüksekteki Pobeda Tepesi’dir. Kırgızistan coğrafik olarak güney ve kuzey Kırgızistan olarak ikiye ayrılmıştır.

 
 

KIRGIZİSTAN – TÜRKİYE TİCARİ DOSTLUĞU

Kırgızistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra iki ülke arasında ekonomik ve sosyal ilişkiler hızlı bir ivme ile başlamıştır. 1991’de imzalanan ‘Ekonomik İlişkilere Dair Protokol’ ve 1992’de ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın ardından günümüze dek 100’den fazla ikili anlaşma ve protokol yürürlüğe girmiştir.

Günümüzde Kırgızistan Cumhuriyeti’ndeki Türk işletme sayısı 600’ün üzerindedir. Ülkedeki Türk kuruluşları; içecek, bisküvi, şekerleme gibi gıda ürünleri, temizlik malzemeleri, pvc-plastik boru gibi inşaat malzemeleri üretimi, alışveriş merkezi işletmeciliği ve inşaat gibi çok çeşitli alanlarda çalışmaktadır.

2006 yılı itibariyle karşılıklı ticaret hacmimiz 160 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Türkiye’nin Kırgızistan’a ihraç ettiği ürünlerin başında kıymetli taş ve metal ürünleri, elektrikli makineler, halılar ve şekerli ürünler, otomotiv malzemeleri gelmektedir. Türkiye’nin Kırgızistana ithal ettiği ürünler arasında ise ilk sıralarda sebze, meyve, deri ve ipek yer almaktadır. Türkiye, Kazakistan’ın dış ticaretinde Rusya, Kazakistan, Çin, Amerika Özbekistan ve Ukrayna’nın ardından 7’inci sırada yer almaktadır.

Eğitim, Kırgızistan-Türkiye ilişkilerinde önemli bir yere sahiptir. 1992’de başlatılan “Büyük Öğrenci Projesi” kapsamında 2007 yılı itibariyle 4400 Kırgız öğrenciye eğitim bursu verilmiş bulunmaktadır. Ayrıca, Kırgızistan’da iki Türk-Kırgız Lisesi ve iki Türk-Kırgız Üniversitesi faaliyet göstermektedir. Uluslararası Atatürk-Alatoo Üniversitesi 1996 yılında, Manas Kırgız-Türk Üniversitesi ise 1997 yılında açılmıştır. Türk öğrenciler, bu üniversitelere diğer Türk üniversiteleri gibi, ÖSYM sınavı neticesinde aldıkları puan ile girebilmektedirler.

Kırgızistan’ın Ankara’da Büyükelçiliği, İstanbul’da da Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Aynı zamanda, Adana’da Fahri Konsolosluk ile temsil edilmektedir. Türkiye’nin ise Kırgızistan’da Bişkek Büyükelçiliği yer almaktadır.

 

Kırgızistan Tarihi

Orta Asya’da Köktürkler döneminde Kögmen Dağları’nda yaşayan Kırgızlar, 840 yılında Uygur Devleti’ne son vererek bu topraklarda kendi devletlerini kurmuşlar ve sonrasında da Karahanlılar Dönemi’nde Müslüman olmuşlardır. –Ki Karahanlılar da Uygur Bölgesi’nde hüküm sürmüştür.)Özellikle 17.yy’dan sonra Çarlık Rusya’sının Orta Asya’daki yayılmacı politikaları sonucu Rus nüfuzuna giren Kırgızlar, Orta Asya’da bu dönemde gerçekleşen toplumlar arası çatışmalardan kaçınmak için kendi istekleriyle Rus nüfuzunu kabul etmişlerdir. Bu durum her ne kadar Türklerin genel mizacıyla uyuşmasa da buradan Kırgızların savaşçılık özelliklerinin zayıf olmasından dolayı bunun bir zorunluluk hâline geldiği anlaşılmaktadır. Hiç şüphesiz burada Rusya’nın Türk topluluklarını önce birbirlerine karşı kışkırtıp, sonra da sözümona koruyucu-kurtarıcı bir rol üstlenmeleri de feraset sahipleri için ibret alınması gereken bir durumdur.

1820’lerde Rusya tarafından sömürgecilik için fiilen işgal edilen Kırgızistan, 1991’de Sovyetler’in dağılmasıyla bağımsız olmuş ve özellikle Sovyetler dönemindeki asimilasyon politikalarına direnerek milli benliklerini korumayı başarmışlardır. Bu geçiş sürecinde özellikle Özbekler ve Kırgızlar arasında yüksek dozda gerilim ve çatışmalar yaşanmış, bir anlamda Ruslar çekilirken bile kardeşleri birbirine düşürmeden işin ucunu bırakmamışlardır. Ne acıdır değil mi? en büyük düşmanını görme de kardeşinle cenk eyle.

Untitled-2GFD (1)

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı. 14 Kasım 2020’de Japrov, Ocak 2021’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine itiraz etmek için istifa etti. 10 Ocak 2021 tarihinde yapılan seçimler sonucunda Kırgızistan cumhurbaşkanı seçildi.

TANITIM VİDEOSU

Kırgızistan Cumhuriyeti

Kırgızistan, Batken, Celal-Abad, Issık-Göl, Narin, Oş, Çuy ve Talas olmak üzere 7 bölgeye ayrılır.

Ülkenin en gelişmiş şehri 900 bin kişilik nüfusu ile başkent Bişkek’tir. Önemli kentlerden bir diğeri Oş ülkenin batısında yer alır. Nüfusu yaklaşık 300 bindir. Karakol kentinde ise yaklaşık 64 bin kişi yaşamaktadır.

Çuy nehrinin kıyısında kurulmuş olan Bişkek, İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarih boyunca önemli bir merkez olmuştur. Dünyanın en yeşil başkentlerinden biri olan Bişkek, kendi içerisinde özgün yapısını korurken, aynı zamanda büyük bir şehir olmanın özelliklerini de içinde barındırır. Şehirde çok sayıda tiyatro, opera binası ve müze vardır.

Kırgızistan Coğrafyası

Resmi adı Kırgızistan Cumhuriyeti ya da kısa söylemiyle Kırgızistan’dır. Orta Asya’da bulunan ülkenin kuzeyinde Kazakistan, batısında Özbekistan, güneybatısında Tacikistan ve güneydoğusunda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur.

Ülkenin yüzölçümü 198,5 km²’dir. Kırgızistan’ın büyük bölümü dağlar ve nehirlerle kaplıdır. Topraklarının dörtte üçü dağlarla çevrilidir. Ülkenin en yüksek noktası 7439 metre yüksekteki Pobeda Tepesi’dir. Kırgızistan coğrafik olarak güney ve kuzey Kırgızistan olarak ikiye ayrılmıştır.